Merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun ebediyete irtihalinin 10. yılında verilmeye başlanan Gönüllerde Birlik Vakfınca bu yıl üçüncüsü verilen Muhsin Yazıcıoğlu Ödülleri'nin sahipleri belli oldu.
Vakıftan yapılan yazılı açıklamaya göre, "Edebiyat Ödülü"nün ülkemizde çocuk edebiyatına hizmet etmeyi görev edinen Mustafa Ruhi Şirin'e, "Düşünce Ödülü"nün Prof. Dr. Levent Bayraktar'a, "Araştırma Ödülü"nün Prof. Dr. Nejla Günay'a, "Kültür-Sanat Ödülü"nün Nazif Tunç'a, "Üstün Hizmet Ödülü"nün ise Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Yakup Ömeroğlu'na verilmesi uygun görüldü.
Ödüllerin takdim töreni 25 Mart 2023'te Milli Kütüphane Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek.
Gönüllerde Birlik Vakfı Başkanı Mahir Damatlar, yaptığı açıklamada, edebiyat, düşünce, ilim, kültür ve sanat hayatına sağladıkları katkılarla Türkiye'nin, Türk milletinin bir ferdi olmanın gereğini yerine getiren isimlerin birlik ve beraberlik konusunda önemli rol oynadıklarını belirtti.
Entelektüel ve estetik dünyaya yön veren, tarihi misyona güç katan değerli isimlerin taltif edilmesinin önemli bir sorumluluk olduğuna işaret eden Mahir Damatlar, bu tür organizasyonların ciddiyetle sürdürülmesini görev bildiklerini ifade etti.
Muhsin Yazıcıoğlu, 31 Aralık 1954 tarihinde Sivas’ın Şarkışla ilçesinin Elmalı köyünde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Sivas'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nden mezun oldu. Bu dönemde çeşitli siyasi çalışmalar içerisinde bulundu. 1968 yılında da Şarkışla'da Genç Ülkücüler Hareketi'ne katıldı. 1978’de de Ülkücü Gençlik Derneği’nin kurucu genel başkanı oldu. 1980 yılına kadar da Milliyetçi Hareket Partisi'nin genel başkan müşavirliği vazifesini yürüttü. 12 Eylül 1980’de yapılan askeri darbenin ardından da tutuklanarak Mamak Cezaevi’ne gönderildi.
Tahliye olduktan sonra da Sosyal Güvenlik ve Eğitim Vakfı’nın başkanlığını yaptı. 1987 yılında da arkadaşlarıyla birlikte Milliyetçi Çalışma Partisi'ne (MÇP) katılarak siyasete atıldı. 1991 senesinde yapılan genel seçimlerde de Sivas’tan milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi.
1992'de de MÇP'den ayrılarak Büyük Birlik Partisi'ni kurdu. ve genel başkanlığa seçildi. 1995 ile 2007'de yapılan seçimlerde de yeniden Sivas milletvekili oldu.
Muhsin Yazıcıoğlu 25 Mart 2009 tarihinde Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde meydana gelen helikopter kazası sonucu yaşamını yitirdi. Cenazesi Mehmet Akif Ersoy müzesi olarak kullanılan Taceddin dergahının bahçesinde toprağa verildi. Törene 700.000'den fazla insan katılmıştır.
Muhsin Yazıcıoğlu'nun içinde bulunduğu helikopter Kahramanmaraş'tan Yozgat-Yerköy mitingine giderken bilinmeyen bir sebepten dolayı düşmüştür. Kazanın ardından İHA muhabiri İsmail Güneş 112 Acil Servisi aramıştır. Bu konuşmada bacağının kırık olduğunu, helikopterde bulunanlardan sadece BBP Sivas İl Başkanı Erhan Üstündağ'ın yaşadığını, Yazıcıoğlu'nu göremediğini söylemiştir. Olayın ardından helikopterin enkazı 48 saat sonra bulunmuştur. Daha doğrusu bulunmaması için özel bir çaba sarfedilmiştir. Helikopterin düşüşü ile ilgili de çeşitli şüpheler vardır.
- 25 Mart 2009 tarihinde, meydana gelen kazadan sonra ortaya atılan suikast iddialarını araştırılması için 02 Şubat 2010 tarihinde pek çok siyasi ismin önergesiyle Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu.
- Olay halen daha Kahramanmaraş Özel Yetkili Savcılığı tarafından araştırılmaktadır.
- 6 Ocak 2014 tarihinde Aksiyon dergisinin 996. sayısında Muhsin Yazıcıoğlu ve beş arkadaşını taşıyan helikopterin düşme nedeninin karbonmonoksit olabileceğine ilişkin bilgilere yer verilmiştir.
- Abdullah Gül'ün talimatıyla Devlet Denetleme Kurulu olayı incelemeye almış ve 21 Ocak 2011 tarihinde de raporunu açıklamıştır.
- 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen askeri darbenin ardından yakalanan FETÖ subayı Aydın Özsıcak'ın helikopter kazasında yer alması bu iddiaları güçlendirmiştir.
- Namlusunu millete çeviren tanka selam durmam.
- Ben Türk’üm, Türk esir olmaz. Ben Türk’üm, Türk devletsiz olmaz. Ben Türk’üm, Türk bayraksız olmaz. Ben Türk’üm, Türk ezansız olmaz. Ben Türk’üm, Türk hürriyetsiz olmaz.