Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi tarafından, işgalden kurtarılmış bölgeler için önerilere dayalı eylem planı geliştiriliyor. Bu kapsamda Hocalı’da bir “Hocalı soykırımı” müzesi kurulması planlanıyor.
Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Başkanlığı (ANAS) dün bir toplantı gerçekleştirdi. Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi Başkanlığının Azerbaycan’ın kurtarılmış topraklarına ilişkin bilimsel araştırmalarına yönelik geliştirdiği Eylem Planı kapsamında yeni kararlar alındı. ANAS’ın dünkü toplantısına ilişkin yapılan açıklamalara göre Hocalı’da bir Hocalı soykırımı müzesi kurulacak.
Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi (ANAS) Başkanı Qafqazinfo’da bugün yer alan habere göre Akademisyen Ramiz Mehdiyev, Şuşa’daki Hurşidbanu Natavan’ın Karabağ şubesinin restore edilmesi, Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü’nde Karabağ arkeoloji merkezi kurulması, Şuşa’da Azerbaycan Milli Tarih Müzesi Karabağ tarih şubesinin açılması ve Hocalı’da Hocalı soykırım müzesinin kurulmasının planlandığını bildirdi.
HOCALI SOYKIRIMI
26 Şubat 1992'de Ermeni silahlı kuvvetlerinin ve milis güçlerinin Hocalı'ya saldırdığı ve sivillere karşı acımasız katliamlar gerçekleştirdiği gün. En kötüsü, öldürülenlerin çoğunun çocuklar, yaşlı erkekler ve kadınlar olmasıydı.
Dünyada Ermenilerin Azerbaycan Türklerine karşı işlediği soykırım politikası kınanmıştır. Pakistan, Meksika, Kolombiya, Peru, Bosna Hersek, Romanya, Çek Cumhuriyeti, Sudan, Gürcistan, Ürdün, Honduras, Guatemala, Panama, Slovenya, Cibuti ve Paraguay parlamentoları da Hocalı soykırımını uluslararası hukuka göre tanıdılar. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri'nde 21 eyaletin - Massachusetts, Teksas, New Jersey, Maine, New Mexico, Arkansas, Oklahoma, Tennessee, Pennsylvania, Connecticut, Florida, Mississippi, Batı Virginia, Indiana, Utah, Nebraska, Hawaii, Montana Arizona ve Idaho- yasama organları Hocalı soykırımını kınayan uygun kararları kabul ettiler.
Haber: Milli Güç