░   Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Türk dili ve grameri ile Türkoloji alanına katkı sağlayan duayen bilim insanlarına "Nemeth Hatıra Madalyonu" verdi.
     TÜRKSOY, Türk Dünyası’na bilimsel çalışmalarıyla katkı sağlayan önemli bilim insanlarına, bu emeklerinin karşılığında şükran nişanesi olarak çeşitli alanlarda madalyalar takdim ettiği etkinliklerine bir yenisini daha ekledi.
     TÜRKSOY Genel Sekreterliğinde düzenlenen takdim töreniyle, Türk dili ve grameri ile Türkoloji’ye katkı sunan değerli bilim insanları Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Prof. Dr. Zeynep Korkmaz, Prof. Dr. Hamza Zülfikar, Prof. Dr. Ahmet B. Ercilasun, Prof. Dr. Leyla Karahan, Prof. Dr. Ş. Halûk Akalın ile Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis’e ünlü Macar Türkolog Gyula Nemeth’in doğumunun 130. yıl dönümü için özel olarak TÜRKSOY tarafından hazırlanan hatıra madalyonu verildi.


     Etkinlikte açış konuşmasını yapan TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, TÜRKSOY olarak bilim akademileri ve dil bilimi alanında araştırmalar yapan çok sayıda kurum ve kuruluş arasında koordinasyon işlevi görerek Teşkilata üye ülkelerin sağladığı imkânlarla dil bayrağımızı doğudan batıya, Altaylardan Balkanlar’a kadar dünyanın dört bir tarafında gururla dalgalandırdıklarını vurguladı.

Kaseinov: “TÜRKSOY’un En Büyük Destekçisi, Yüreği Türk Dili ve Türkoloji ile Atan, Heyecanımızı Paylaşan Değerli Bilim İnsanlarımızdır.”

     Bu çerçevede Türkoloji’nin akademik gelişimine katkılar sunmaya çalıştıklarını dile getiren Kaseinov, “Bu faaliyetlerimizi hayata geçirirken yüreği Türk dili ve Türkoloji ile atan, heyecanımızı paylaşan hem maddi hem de manevi olarak yanımızda olan siz değerli bilim insanlarının katkıları şüphesiz çok büyüktür. Bu nedenle bugün bu salonda varlığından güç aldığımız siz değerli hocalarımıza teşekkürümüzün bir nişanesi olarak ünlü Macar Türkolog Gyula NEMETH’in doğumunun 130. yıl dönümüne ithafen özel olarak hazırladığımız hatıra madalyonları takdim edeceğiz.” diye konuştu.
     TÜRKSOY’un son yıllarda Macaristan ile ilişkilerine de değinen ve artan iş birliği çerçevesinde bu yıl düzenledikleri çeşitli etkinliklerden birinin de 130. doğum yıldönümü münasebetiyle ünlü Macar Türkolog Gyula NEMETH'e ithaf ettiklerini dile getiren Kaseinov, “NEMETH; Türkçenin Grameri adlı eseriyle Türkoloji’ye büyük katkı sağlamış, yetiştirdiği talebeleriyle toplumlarımıza yön vermiş, halklarımızın bilimsel, kültürel ve manevi gelişimine, özellikle dilimize büyük hizmetleri olmuştur.” şeklinde konuştu.

Matis: “Türk Dünyası Macaristan’ın Kendi Dünyasıdır”

     Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis konuşmasında, 2019 yılında TÜRKSOY ile Macaristan arasında işbirliği mutabakatı imzalanarak ortak çalışmalarda bir üst düzeye gelindiğini vurguladı. TÜRKSOY tarafından iki ay önce Gyula NEMETH ile ilgili uluslararası yüksek düzeyli bir etkinlik düzenleme teklifinin Macaristan yetkililerine ulaşmasıyla bir sürpriz yaşadıklarını ve olumlu şekilde şaşırdıklarını ifade eden Matis, Macaristan tarafının aklına gelmeyen bu teklifin TÜRKSOY’dan gelmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.  

 Konuşmasında “Macaristan Türk Dünyası’nı çok ciddiye alıyor. Türk Dünyası zaten bizim kendi dünyamızdır.“  diyen Matis, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Macaristan’ın kültür ve sanatının tanıtılması yönünde TÜRKSOY’un yaptığı çalışmalara ilişkin teşekkür mektubunu okuyarak Genel Sekreter Düsen Kaseinov’a takdim etti.

Viktor ORBAN: "Macar ve Türk Halkları Arasında Genetik Akrabalık Tartışılmaz Bir Gerçek"

Viktor ORBAN’ın, Macar ve Türk halkları arasında genetik bir akrabalığın var olduğu gerçeğinin her geçen gün daha da tartışılmaz biçimde ortaya konulduğunu vurguladığı teşekkür mektubunda, “Ünlü Macar Türkolog Gyula NEMETH’in doğumunun 130’uncu yıl dönümü anısına hazırlanan bu hatıra madalyonu  benim için büyük önem taşıyor, zira bu madalyon bana dilin yeni dünyalar yaratmak ve güçlendirmek açısından ne kadar önemli olduğunu anımsatacak. Ayrıca, Sayın NEMETH’in mirasının uluslarımız arasındaki kültür ilişkileri sayesinde devamlı olduğunu da bana hatırlatacak.”. ifadelerine yer verildi.

GÜLSEVİN: “Türkiye’de En Çok Tanınan Türkolog NEMETH”

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN yaptığı açış konuşmasında, Macar ve Türk milletlerinin tarihten beri ortaklıklarının bulunması ve Türkiye’de Türkoloji araştırmalarının gelişmesine gösterdiği önemli etkiler nedeniyle, diğer komşu ülkelerden farklı olarak Macaristan’ın yerinin her zaman özel olduğunu vurguladı. GÜLSEVİN, dünya Türkoloji’sinde kendine özgü yeri bulunan ve Türkiye’de en çok tanınan Türkolog olan NEMETH’in adına düzenlenen madalyonun kendileri için büyük onur olduğunu söyledi.

Açış konuşmalarının ardından Genel Sekreter Kaseinov: Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN, Prof. Dr. Zeynep Korkmaz, Prof. Dr. Hamza Zülfikar, Prof. Dr. Ahmet B. Ercilasun, Prof. Dr. Leyla Karahan, Prof. Dr. Ş. Halûk Akalın ile Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis’e "Nemeth Hatıra Madalyonu" takdim etti.

Takdim sırasında Prof. Dr. Zeynep Korkmaz, NEMETH’i yakından tanıdığını vurgulayarak TÜRKSOY’a teşekkürlerini ifade etti. NEMETH’in Türk dili ve grameriyle ilgili çok önemli çalışmaları bulunduğunu dile getiren Korkmaz, Macar Türkolog ile birlikte katıldığı konferansa dair bir anısını paylaştı.

NEMETH’in Türk dilinin gramerine ilişkin çalışmalarıyla bu alandaki öncülerden biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hamza Zülfikar ise NEMETH’in hazırladığı ve 1. Dünya Savaşı yıllarında Alman ve Rus askerlerin bir birileriyle anlaşmada kullandıkları kitabını katılımcılara gösterdi.

Etkinlik günün anısına çekilen fotoğraf ile sona erdi.